Перлената ни сватба, повод за круиз из гръцките острови – част 4.

9-ти септември,петък 2011год., пристанището на Пирея, около 6 часа сутринта се събудихме за последно на кораба и закусихме. Багажът, по-точно големите куфари, бяхме изкарали още предишната вечер в коридора. Около 8 часа напуснахме кораба, Тони остана да ме изчака пред морската гара, а аз отидох да взема колата от паркинга на бензиностанцията, където я бях оставил преди пет дни. Натоварих багажът в колата и бързо се изнесохме от Атина – програмата беше доста този ден. Трябваше да видим Коринтския канал, Микена, Аргос, да се настаним в хотела в Нафплио и да отскочим до Епидаврос – най-големия древногръцки античен театър – все уникални места. От бързане профучах по магистралата през Коринтския канал – даже не го видяхме, та се връщахме около 30-тина километра назад и с питане намерихме старият път през него. Уникално съоръжение, замислено векове назад и завършено в края на 19-ти век от унгарски инженери.

Един кратък клип от Коринтският канал вижте тук.

От Коринт тръгнахме за Микена- столица на царството на Агамемнон, легендарна личност, участник в Троянската война, описан от Омир в Илиада. Загадъчно и мистично място, с трепет очаквахме срещата с него. Беше страхотен пек, малко след обяд. Разгледахме музеят, вътре поне беше търпимо, и след като излезнахме отвън, Тони не можех да я мръдна от сенките под маслините и останахме без фотоснимки от Микена – фотоапарата беше в нея. Вижте кратко мое видео от Микена.

От Микена на около 25-30 км. се намира Аргос. Аргос е голямо градче, отстоящо в момента на около 3-4 км. от морето, явно на времето е бил до него.Над града, на висок хълм е крепостта „Лариса“. За разглеждане на музеи в града нямаше време, затова се качихме с колата до нея – оттам се открива красива панорама.На табелата на втората снимка пише, че са усвоени 400 000 евро от EU по културна програма за реставрация на крепостта.

От Аргос отидохме в Нафплио, настанихме се в хотела /Агамемнон се казваше/ на крайбрежната улица, обядвахме и дремнахме два часа- жегата беше ужасна. Нафплио е чудно красиво градче, първата столица на Гърция, след борбите за освобождението им от Турско робство 1821-1834 год.Съжалявам, че не бях резервирал поне още една нощувка тук – нямаше време за разглеждане на градчето.Около 18 часа станахме, бяхме се успали, и почти веднага тръгнъхме за Епидаврос – на около 30-тина киломитра източно.Там бяхме около 19 часа и за наша радост музея и комплексът работеше.Епидаврос е най-големият древногръцки античен театър в света, недострояван от римляни. Уникално съоръжение от историята – линк към него: http://www.pantheonbeauty.com/bg/pages/25-epidavros

Прибрахме се в Нафплио, разгледахме само стария град и вечеряхме на рибна таверна, другото остана за следващия път – музеи, замъка Паламидите, ботаническата градина и други неща. Малко снимки и видео от Нафплио…….

След тези кадри на следващата сутрин тръгнаме към Древна Олимпия, тоест пресякохме Пелопонес, вечерта имах резервиран хотел на Захаро, западната част на Пелопонес, на Йонийско море. Тук е момента да кажа, че останахме очаровани от Пелопонес, нарочно не минах по магистрали,за да усетим духът на Гърция.Минахме през високи места, подобни на Родопите, с борове и мури, с тесни планински пътища, голи върхове с ветроперки, пихме фрапе в едно планинско село- курорт /Лакадия май се казваше/, в един хотел/ Централ/ до пътя, под гора от чинари.
След обяд, около 13 часа бяхме в Древна Олимпия, местото където са се провеждали Древните Олимпийски игри. Входа е 9 евро, беше ужасна жега, ама наистина ужасна за 10 септември.

 

И малко видео от Древна Олимпия.

Вече ни беше писнало от камъни и развалини! Олимпийското село беше за последно – 7 дни по цял ден почти само камънаци гледахме! Около 15-15.30 намерихме хотела до Захаро.Сега е момента да разкажа за бабèто, за което ми напомни Биляна в коментара в първа част. Та пристигаме в адска жега в хотела в Захаро, собствениците обядваха в тяхната къща, извиних се и ги притесних за настаняването.Едно бойно бабè, с разпусната и развлачена рокля в тази жега ни заведе до апартамента на втория етаж, който беше незаключен и нямаше ключ на бравата даже.Казах й докато слезна да взема багажа от колата, тя да донесе ключа. Слизайки с Тони за багажа до колата, бабèто пристигна, яхнала едно механаки /така казват на мотопедите в Гърция/.Смешното беше, че за 30-40 метра бабето запали моторетката и дойде с нея , а не пеша !!! Гледката ни разби и двамата… Душ, спане два часа и плаж до вечерта- плажа беше на 50 метра от хотела.Градчето, което е наблизо се казва Захаро, а на плажа му викат Захаро бийч, защото плажната ивица е дълга над 70 км- това ми каза бабèто.Вечерта разпитах за добра рибена таверна и ме носочиха до съседно село, заслужаваше си разкарването до там.На сутринта направихме плаж до към 10.30, стегнахме багажите и тръгнахме към Кастро-Килини, откъдето в 14 часа потегляше ферито за остров Закинтос.

Толкова за тази четвърта част ! Очаквайте скоро продължение………….

 

Share and Enjoy:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>