Перлената ни сватба, повод за круиз из гръцките острови – част 3.

Продължаваме с круиза по гръцките острови и се приближаваме към финала. Завършихме вечерта с капитанска вечер на кораба, снимахме се с капитана /той беше грък, с много голям морски опит и отговорен човек, не като италианския си колега от MSC круизи, който през януари 2012 год. „бутуряса“ кораба си до Италия. На сутринта / 08.09.2011 год/ пак ранно ставане и около 7- 7.10 часа бяхме излезли от кораба на пристанището на Ираклион, главния град на остров Крит. И днес не записахме организирана екскурзия от кораба- исках сами да разгледаме на спокойствие двореца и след това да се разходим из града. Времето беше ограничено, в 12.30 на обяд кораба отпътуваше от Ираклион за Санторини, така че имахме около 5 часа на разположение. Организираната екскурзия струваше по 58 евро на човек, а на нас ни излезе 16.40 евро общо – с градски автобус по 1.10 евро на човек в посока и по 6 евро за вход в двореца. Имах необходимата историческа подготовка за това което ни предстоеше да видим в двореца Кносос, открит през 1878 год. от Минос Калокеринос- критски търговец и антиквар. Калокеринос започва сам първите разкопки. Открива част от западното крило на двореца и част от западната фасада. Той обаче не разполага със средства за сериозни изследвания. След Калокеринос, няколко души се опитват да ги продължат, и така до 1900 година когато сър Артър Еванс започва разкопките и разкрива целия дворец. Разкопките на сър Еванс прекъснали за времето на Балканската и Първа световна война, после продължили от 1922 до 1930 год., когато окончателно е разкрит и достига площ от 20 000 кв.м. Дворецът Кносос се намира наоколо 5-6 километра от пристанището, като се взема, доколкото си спомням, автобус № 2 от центъра на града, който ви откарва до входа на двореца. С питане на едно-две места на местни хора, лесно се ориентирах и към 8.40 часа вече бяхме на входа и чакахме да отвори в 9.00. Бяхме първите за деня туристи, влезнали в двореца – напомни ни го разпоредителката на входа. Най-интересното беше ,че със следващия автобус пристигнаха и две туристки, японки, от нашия кораб – „скриха ни топката“ направо как за толкова кратко време се ориентираха и те. Японците са абсолютните туристи по света, няма други като тях. По този повод, няма да забравя как една есенна съботна дъждовна вечер на 2007 год. попаднахме в заведението „Клуб Ванита“ в Гоце Делчев, прибирайки се от Гърция. Заведението беше пълно, ние гладни и жадни и ни настаниха във винарната в мазето до салона. Какво беше учудването ни, когато след малко във винарната влезнаха трима японци с фотоапарати и снимаха наред във винарната – ноември месец, дъждовно и в Гоце Делчев !!!

Дворецът Кносос на цар Минос е имал следната история – Първият дворец е бил построен 2000 год. пр.н.е и е разрушен около 1700 год. пр.н.е. Вторият дворец, който много приличал на лабиринт е построен веднага след първият и е разрушен около 1450 г.пр.н.е. от изригването на вулкана на о.Санторини, което прекъсва и развитието на минойската култура и цивилизация. Свалете си филма от Замунда и го гледайте, ако не сте “ Atlantis, end of a world, birth of a legend“- пресъздаващ събитията от изригването на Санторини. Преданията за Херкулес и Минотавъра в лабиринта, каменния трон на цар Минос в залата,митът за атинянина Дедал, построил двореца и сина му Икар, държани в плен от цар Минос, за да не построи Дедал някъде по-голям и хубав дворец от неговия – всичко това прави мястото безкрайно интересно и вълнуващо.

Към 12.30 часа кораба напусна пристанището Ираклион и се отправи към Санторини. Около 16 часа вече бяхма на котва пред, по точно „под“ главният град Фира на остров Санторини. Корабът спря на около една морска миля от старото пристанище и започна извозване с малки корабчета.

И тук не записахме организирана екскурзия до селцето Ия или Оя, известно с най- красивия залез на света.Тя струваше по 48 евро на човек и включваше извозване с автобуси до Ия и там на място самостоятелна екскурзия из селцето.

Ние направихме самостоятелно същото – качихме се с лифт от пристанището до Фира/ по 4 евро на човек/, с питане намерихме автогарата и взехме автобус от Фира до Ия /, някъде около 6-7 км.,което струваше 1.60 евро на човек в посока/. Пиша цените, не за да се хваля колко съм спестил, а да знаят бъдещи туристи, че може и сами да си организират нещата, относно екскурзиите на сушата. Иначе на кораба не сме се лишавали от бири и питиета/ храната беше в изобилие и вкусна/ – доплатихме с кредитна карта накрая около 320 евро, от които 130 бяха за екскурзията в Кушадасъ, останалото са питиета в ресторантите и по баровете, няколкото снимки за спомен и регламентираните бакшиши за персонала- абсолютно заслужени.Санторини е очарователен остров и макар вулканичен е много красив и с убийствени панорамни гледки от почти всяка точка. Ние се разходихме из столицата Фира и селцето Ия и минахме с автобуса през Имеровигли, за повече нямаше време – в 21.00 часа кораба тръгваше и на сутринта рано трябваше да сме в Пирея. На слизане обратно от Фира към старото пристанище долу, направихме голяма глупост, като решихме да слезем пеша по стълбите, а не с лифта. Не ни се чакаше на опашка за него- същия следобед имаше 4-5 кораба на Санторини.

Въпросните стълби се използват не само от пеша туристи, а и за качване на туристи с катъри нагоре- бизнес за някои от местните. Та целите стълби отгоре- до долу бяха заляти с конска урина и фъшкии, които никой не чисти и вонята е невъобразима в тази жега. Късно се усетихме, не ни се връщаше обратно до горе и продължихме до долу.Цялата романтика от прекрасния Санторини ни се изпари с това слизане. Съвета ми не го правете и вие !

Сбогом Санторини ! На сутринта приключваше круиза ни в началната точка Пирея! Предстоеше обаче самостоятелната волна програма, не по малко вълнуваща .

Край на трета част ! Очаквайте скоро продължение …..

Be Sociable, Share!

3 мнения по „Перлената ни сватба, повод за круиз из гръцките острови – част 3.

  1. Благодаря Ви за ценната информация. През май ми предстои круиз по тези места и тъй като от фирмата ми изпратиха предложения за организираните екскурзии, които трябва да се платят предварително, се разтърсих из нета и попаднах на Вашия блог. Ще последваме Вашия опит за самостоятелно придвижване.

  2. Пътеписа е много добър, браво, що се касае до организираните екскурзии, няма да ги коментирам в дълбочина, само ще вметна, че това е основния доход на туроператорите . В Куба, в Тайланд , а сега виждам и из гръцките острови, чета и не мога да повярвам , какви цени са си сложили. Та се сетих за музея Уфици във Флоренция, организирана екскурзия 60 евро на човек, с включен екскурзовод , а инак билетчето е 6 евро, на това му казвам печалбарство, ама като има балами да плащат… поздравления на вас, че сте си изкарали идеалната разходка по тези мои любими места.

  3. mnogo ti blagodarq za vsi4ko kazano dano da spodelish s oshte edin takav nezabravim moment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *