Параклисите около с. Бойково

Надали има населено място в България, около което да има повече параклиси както около село Бойково, Пловдивско! Ако някой читател може да ме обори, то да го стори.

Твърдя, че около село Бойково има 24 на брой параклиси, а някои бойковци казват, че вече са около 28. На темата „Параклисите на Бойково“ има издадено преди няколко години и малко книжле с описание и снимки на повечето от тях. В тази книжка обече няма нищо писано за праклиса “ Св. Николай“, възстановен с лични средства и много вяра и любов от съселянката ни леля Стефка преди години. Параклисчето се намира в долната част, отляво на първите къщи на селото, на уникално тихо и красиво място.

Леля Стефка до възстановения от нея параклисСпоред преданието някъде около него са заровени икони и църковни утвари от селската църква „Св. Атанасий“ след разгрома на Априлското въстание, за да не попаднат в ръцете на турците. Бойковци от рода Мазеви са копали преди време да ги намерят и върнат в църквата, но безуспешно.

Над параклиса са извили клони огромни букове, като в средата на основата на единият от тях, като се вгледа внимателно, човек открива изображение на Св.Богородица сгушила младенеца. Това изображение, казва леля Стефка, го открила жена със силна енергия, която усетила, че има някаква необичайна сила около местото и доста обикаляла около параклиса Букът с "Богородица и Младенеца" в основата му. докато открие светото изображението на бука.

Пред параклиса

 

 

 

 

 

 

Изглед в параклиса "СВ. Николай"

 

 

 

 

 

 

Уникално красиво и силно на енергия място, толкова тихо и спокойно, а е само на 200- 300 метра от близките вили!

Ще Ви запозная и с други интересни Свети места около Бойково – манастира Света Богородица над селото е следващото !

Be Sociable, Share!

4 мнения по „Параклисите около с. Бойково

 1. Пиша ви от гр. Тутракан. В историята му има една учителка- Петрана Иванова,работила тук от 1919 до 1942 год. която казва че от село Бойково е родът й. Най- дългата улица в това село се казва Тодорината улица и е на името на нейната баба, която е убита от турците. В нейна чест има и един паметник. Бихте ли ми казали дали това е така.

 2. Здравейте Румяна,
  В село Бойково за съжаление засега няма имена на улици, а се водят само под някакви номера, което е много жалко. Селото се управлява от селски наместник, понеже в него живеят постоянно около стотина души. Въпросният наместник е около 80 годишен и не се вълнува от просперитета на селото, да се наименуват улиците и да се приемат на сесия на общинския съвет- Община Родопи.Него го вълнуват дребни житейски неща, като комисионни при сеч на дърва, далавери с имоти на кооперацията и.т.н. Не знам и да има паметник на тази жена, убита от турците. Поздрави!

 3. Радилово-селото с най-много параклиси

  Жителите на пещерското село Радилово се готвят съвсем скоро да осветят новопостроения параклис „Свети Атанасий“. Радилово се смята за едно от населените места в областта с най- много параклиси. В землището му има посторени повече от четири. Паралкисът „Свети Атанасий“ се намира в непосредствена близост до паметника на загиналите във войните радиловци. Строежът на светата обител започва през 2004 година, по инициатива на местните хора и става факт благодарение на даренията и доброволния труд на хората в Радилово. В момента приключва изографисването му от пазарджишки иконописец. Радиловци се гордеят, че в селото им има няколко параклиса. В местността „Спаска черква“със средства и собствен труд на жителите на Радилово е издигнат параклисът „Свето Възнесение Господне“. Той е изграден на мястото на стара църква, разрушена при нашествието на турците през 14 век. В селото има и църква, носеща името на Свети Теодор Тирон.
  ◄ Обратно

 4. Наскоро посетихме параклиса „СВ.Богородица“.
  Преход – Дедово-Равнища- Манастира-Бойково-Дедово.
  Супер беше.
  Но не намерих никъде до сега задоволителна информация за растояния
  .На нас ни отне 4-5 часа без много почивки + мотивация и сме тренирани 40 годишни!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *