Десет открития, които трябваше да променят света, но не успяха.

Британската асоциация на учените е съставила класация от 10 революционни изобретения, които не оправдаха големите надежди, които им се възлагаха, пише в британският в. „Телеграф“.

- Конкорд

concord
Това бе инженерното чудо, на което се възхищаваше дори НАСА и предизвикваше завист у всички авиокомпании по света. След първия му полет през 1969 г. беше обявено, че започва нова ера на свръхзвуковите пътнически превози. В крайна сметка обаче от този вид самолети бяха построени само 20 и големите разходи за поддръжка превърнаха пътуването с тях по-скоро в лукс, вместо в ежедневие.

За капак след катастрофата на Конкорд на „Еър Франс“ през 2000 г. и спада в броя на пътниците заради терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. двете компании, които имаха Конкорд – „Бритиш Еъруейз“ и „Еър Франс“ „пенсионираха“ самолета.

Днес клиентите на авиокомпаниите пътуват два пъти по-бавно, от скоростта, достигната от Конкорд.

- Микровълновите печки
Тази технология от ядрената епоха трябваше да забие последния пирон в ковчега на традиционните печки – използването на микровълнова радиация, за затоплянето на водата в храната направи възможно готвенето на продуктите отвътре навън.

Проблемът на това чудо на техниката обаче се оказа, че в него не може да се слагат метални предмети, съдовете, които все пак може да се използват, се затоплят повече от самата храна, а като цяло изобретението се асоциира с нездравословните полуфабрикати. Така микровълновите печки се превърнаха по-скоро в допълнение към добрата стара фурна.

- Проблемът 2000
Очакваше се настъпването на новото хилядолетие да предизвика срив в компютърните системи, който да доведе до затриване на финансовите пазари, падане на самолети от небето, спиране на електричеството и накратко – компютърен хаос.

Проблемът произлезе от това, че много компютърни програми боравеха само с двуцифрени години, което щеше да означава, че с настъпването на хилядолетието часовниците им щяха да се рестартират.

Частни компании и правителства похарчиха между 150 и 300 млрд. паунда за да подобрят компютрите си, а всъщност хилядолетието настъпи съвсем кротко и страните, които бяха похарчили малко за преборване с Проблем 2000, като Италия и Южна Корея, се справиха също толкова добре, колкото онези които похарчиха милиарди.

- Високи сгради
След бомбардировките през Втората световна война във Великобритания започнаха да никнат високи блокове, за да заместят разрушените сгради. Те осигуриха евтини и бързо стоящи се домове за хората останали без покрив над главата си. На тези сгради се гледаше като на смел социален експеримент и бяха добре приети заради иновативния си дизайн и гледката, която се разкриваше от тях.

Скоро обаче те се превърнаха в символ на грозотата и бедността на 70-те години заради намаляващите общински бюджети за поддръжка на строителните материали, с които са построени.

- Кацането на Луната
Всенародното вълнение, което последва стъпването на Нийл Армстронг на Луната беше огромно. Но докато успеха на мисията на Аполо 11 и последвалите пет кацания със сигурност вдъхновиха цяло поколение учени, само един – геологът Харисън Смит, успя да се разходи по Луната и след 1972 г. НАСА се отказаха от мисиите с хора до този наш най-близък астрономичен съсед.

- Домашните роботи
През 50-те години на 20 в. хората си представяха, че в края на хилядолетието роботите със сигурност ще заемат основно място в домакинската работа – интелигентни, самостоятелни машини щяха да се пренесат от научнофантастичните филми в домовете. Те щяха да помагат на домакините в досадни задачи от чистене с прахосмукачка до пране.

Днес обаче роботите са в употреба само във военните дела, замаскирани като безпилотни самолети например, но все още се управляват от хора.

Известен брой роботи за дома бяха продадени, но все пак повечето стопани и днес трябва да се поизцапат, за да изчистят и не разчитат на механизирана помощ.

- Видеотелефони
През 80-те години на миналия век хората вярваха, че видео конферентните връзки ще са начинът за комуникация в бъдещето. Днес част от мобилните телефони предлагат тази услуга, но според експертите от британската асоциация на учените видео разговорите са приложими главно в сферата на бизнеса, където изместват нуждата от пътуване.

В живота на цивилното население видео функционалността на мобилните телефони се използва основно за запечатване на паметни моменти от рода на пияни приятели, които се излагат публично.

- Мини коли
Революционното „Мини Купър“ и последователите му, които направиха малката кола „нещо готино“ и безкласово, се превърнаха в иконата на 60-те, но въпреки това през следващите 40 години колите ставаха все по-големи и тежки. Дори новата версия на „Мини“, произведена от Беемве, беше по-голяма от знаменитата малка кола – сега тя е 60 см по-дълга, 30,5 см по-широка и почти два пъти по-тежка.

- Магнитните влакове
Още една мечта за бъдещето – Маглев влаковете, които вместо да използват колела и релси, левитират над мощни магнити, трябваше да са ултра модерният и супер бърз транспорт. Те обаче навлязоха в употреба само в Япония и някои части на Китай.

Въпреки потенциала им да достигат скорости по-високи от тези на самолетите, реално най-високата скорост регистрирана от такъв влак е 581 км/ч – само с три повече от тази, която развиват стандартните влакове.

- Ядрената енергия
На нея се гледаше като на отговора на световните енергийни проблеми през 50-те, когато хората вярваха, че почти всичко – от колите до кухненските уреди, ще се захранват с ядрена енергия. Тогава обаче на пътя се изпречиха страховете за безопасността на хората и трудностите за справяне с радиоактивните отпадъци.През последните 30 години ядрената енергия вече не е на такава почит сред населението и политиците.

news.bg

Share and Enjoy:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

Един коментар по „Десет открития, които трябваше да променят света, но не успяха.

  1. Е, всички тези открития вече са допринесли или пък ще допренесат за нещо още по-важно и голямо. Като изключим проблем 2000, всички останали открития имат важна роля в ежедневието ни.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>