На екскурзия до Мелник и с. Златолист

Създаването на моя блог ми даде възможността да споделя впечатленията си от неколкократните ни екскурзии през ноември и декември 2008 година. Посещенията ни с нашите приятели и децата ни от Лондон бяха в югозападна България и по-точно района около Сандански, Петрич и Мелник. А този район, както знаете, е изпъстрен със Свети места . Най- силни впечатления имам от църквата „Свети Георги“ в с. Златолист, където е прекарала по-голямата част от живота си пророчицата Преподобна Стойна и от църквата “ Свети Антоний“ в Мелник.

църква Свети Георги-с.Златолист Изглед на Църквата Св.Георги в с Златолист

Село Златолист се намира в Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина в близост до град Сандански и град Мелник. До Златолист се стига по пътя от Сандански за Гоце Делчев през село Катунци, което е на 6 км от него. Пътят от Катунци до Златовръх на повечето места не е асфалтиран.
Смята се, че църквата „Св. Георги“ е построена през ХIХ век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през ХII в. Храмът е забележителен със старите си стенописи иизографисанитегола женаи дявола с арбалет/ единствени по рода си/.

В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществува легенда, че стъпването върху нея има силно лечебно излъчване. Оригиналната плоча е открадната и на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е по-малка. Чудесата в Златолист не свършват с това – в двора се издига чинар на над 1200 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания.

Тони в двора с чинара Тони в двора с хилядолетния чинар

През 90-те години на миналия век храмът е реставриран, а около него е оформен неголям манастирски комплекс.
На горния етаж на църкватае запазена стаичката, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.
Твърди се, че дарбата на Преподобна Стойна да пророкува била много по-силна от тази на Ванга. Някои от хората, които идвали при нея, за да търсят помощ твърдели, че я виждали да се носи из въздуха, без да стъпва по земята – това обикновено ставало, докато се молела върху мраморната плоча с двуглавия орел. Говори се още, че на два пъти е напускала тялото си за по една седмица с уговорката никой да не го мести и после отново оживявала. Тя била тиха и кротка жена. Не отказвала на никого съвет и утеха. След среща с нея хората си тръгвали с леки души.
Всички я признавали и почитали за светица.

Гроба на Преподобна Стойна Гроба на Преподобна Стойна

Посетете Златолист и се поклонете на гроба й. Постойте в минутка размисъл, за нея, за вас, за близките Ви хора, за житейския ви път.Мястото е невероятно красиво, а хилядолетния величествен чинар в двора на църквата вменява удивително спокойствие, сякаш времето е спряло!

Църквата „Свети Антоний“ в Мелник открихме съвсем случайно, привечер на здрачаване при екскурзията ни през ноември 2008 год. до Гърция /отидохме до най- близкия „Лидъл“ след Кулата-Промахон за прахове и зехтин/ и се върнахме веднага на разходка до Рупите и Мелник.

За Рупите -мястото, където Ванга е пракарвала почти всеки ден и е приемала хората, нуждаещи се от напътствия и утеха, мисля да не се спирам – всички са запознати и е широко коментирана тема.

В Мелник пристигнахме около 16 часа и докато обиколим няколко кръчми / и в тях продават наливно вино/ и винарни, за да си купим хубаво мелнишко вино /държахме непременно да е от сорта Широка мелнишка/, взе да се стъмнява.

В Мелник на здрачаване Снимка в Мелник на здрачаване

На слизане от най-известната винарна „Шестака“ (май се казваше – прехвалена история и не купихме вино от там), по стръмната пътека под укрепленията на деспот Слав, в полумрака попаднах на отворената врата на църквата „Свети Антоний“- сякаш Бог ме заведе там.

Държа да предупредя, че църквата се отваря само след предварителна заявка от туристи и не стои отворена постоянно през деня.Името на човека , който се грижи за църквата е Янчо Соколов и телефона му е 0887067184.

Църквата Свети Антоний, наричана от местните хора още Свети Андон е единствената с подобно име черква в България, а и на Балканския полуостров.. Трикорабната базилика наподобява буквално кораб. Гледайки дъските на тавана все едно гледаш корпусът на Ноевият ковчег. В центъра на храма има поставена плоча с двуглавият орел на Патриаршията в Цариград. Такава плоча се поставяла само там, където лечебните свойства са изключително силни. В черквата навремето са лекували душевно болни хора, които връзвали с вериги да им изгонят бесовете, защото свети Антоний е светецът който помага при такива случаи. Железата, за които връзвали веригите още стоят там на колоната.

Невероятни места има в нашата Родина и тези двете са едни от тях. Посетете ги, ако все още не сте били там и няма да съжалявате, уверявам ви !

Църквата Св. Антоний- иконостаса Църквата Св. Антоний- иконостаса Църквата Св. Антоний- изглед отпред Църквата Св. Антоний- изглед отпред

Снимка с приятели пред църквата Св. Антоний

Share and Enjoy:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks